אז מה לכל הרוחות, מה אנחנו עושים כאן במזרח התיכון הרותח, כשיכולנו לחיות בשלווה במדינתנו "אישראל" שליד מפלי הניאגרה באמריקה?
זה כמעט קרה!
בבסיס ספרה של נאוה סמל עומדת אפיזודה היסטורית. מרדכי מנואל נוח - עיתונאי, מחזאי ודיפלומט אמריקאי קנה את האי "גרנד איילנד" שבמדינת ניו יורק וייסד ב-1825 את מדינת המקלט הראשונה לעם היהודי. אך קריאתו ליהודי העולם לעלות אליו לא נענתה ואיש לא בא. נוח הפך להערת שוליים בתולדות עם ישראל והאופציה של מדינת יהודים באמריקה נגרפה בנהר השכחה הציוני.
נאוה סמל שינתה את ההיסטוריה ויצרה את אופציית "מה היה אילו", כדי לבחון את השאלות המעניינות והרלוונטיות ביותר לחיינו כיום: הזהות שלנו, סדרי ממשל, יחס למיעוטים, שלטון נשים. העירוב התרבותי בין יהודים ואינדיאנים מוצג כאופציה ממשית, קיימת וקוסמת. זוהי בריאה מחדש של הסיפור הציוני כמפגש מעשיר ולא כוחני, מתוך ניסיון לעורר מחשבה מחודשת בשאלות של זיכרון, הקשר בין עבר לעתיד ומקומה של המורשת התרבותית.
זהו מחזה נועז ופרוע שהולך לכיוונים מפתיעים, הרהור נוקב על קיומנו בארץ הזאת. משעשע, ובה בעת רציני.
בתקופה בה ישראל והציונות מותקפים בחוץ, או לחילופין, התפיסות הלאומיות הפנימיות מקובעות ומי שמערער עליהן נחשב "עוכר ישראל", המחזה מנער את כל הקלישאות החבוטות על מי אנחנו ומה נועדנו להיות וחושף פנים שונות ומרעננות של קיום ישראלי אלטרנטיבי. הנרטיב הציוני מתהפך על פיו בדרך משעשעת, וכל זה כדי לגלות האם ניתן היה לשנות את ההיסטוריה של העם היהודי – לא רק בעבר אלא גם בעתיד.
תקציר
המחזה ״בחזרה לאישראל״ מבקש לדמיין "מה היה אילו", ומציג היסטוריה חלופית על בסיס אירוע אמיתי שנשכח.
אישראל, מדינת היהודים המשגשגת באמריקה, חוגגת כיום 190 שנים לעצמאותה וסיימון טי. לנוקס, גיבור המחזה, מגיע אליה לביקור ראשון כשעל גבו כד של אפר.
אז מי היינו אם לא היינו אנחנו? ואיך זה שהרעיון של מדינה ליהודים זו תמיד המצאה של אנשי התיאטרון? היכן עובר הגבול בין המציאות לבדיה? והאם שני נרטיבים יכולים לחלוק במה אחת?